Roy R. Coleman

Zijn graf is geadopteerd door Lucky Seventh

Roy Coleman was een soldaat in de 7th US armored division waarvan het graf is geadopteerd door Lucky Seventh.
Hij ligt begraven op het American War Cemetery Henri-Chapelle in Belgie. Plot: C Row: 05 Grave: 47.
Hieronder volgt zijn verhaal.

certificaat

Vanaf 8 oktober 1944 bewaakte de US 7th armored division de frontlijn westelijk van De Peel tussen Deurne en Weert met als grens de oude Peel-Raam stelling.

Op 15 oktober in de middag werd door de amerikanen vanuit Deurne een aanval ingezet met als doel een bruggenhoofd te vormen over het Defensie kanaal aan de Langstraat bij IJsselsteijn.
Hierbij nam de B Company van 23rd Arm.Inf .Bn posities in in de bossen aan de Noordkant van Deurne.

Rond 18:00 u werden de plannen gewijzigd en 2 platoons werden onder dekking van het duister vooruit gestuurd naar het kanaal.

Op 16 oktober 07:00 uur werd de hoofdaanval ingezet door 23rd AIB ondersteund door 31st Tank Bn, 434th Field Artillery Bn, B Troop van 814th Tank Destr. Waarbij ook de B Company van 33rd Arm. Engineer Bn werd toegevoegd. Een groot probleem vormde nu de aanwezigheid van eigen troepen in het aanvalsgebied, waardoor artillerie ondersteuning zeer nauwkeurig moest worden ingezet. Daardoor kon geen gebruik worden gemaakt van hun volledige vuurkracht.

Daarbij kwam nog de zeer effectieve Duitse tegenstand van achter het kanaal van klein kaliber-, mortier- en artillerie vuur, maar ook van snipers in het aanvalsgebied zelf. Ook waren er mijnenvelden en booby traps aanwezig. De aanval verliep hierdoor erg traag en pas laat in de middag kon het bruggenhoofd worden veroverd zodat Britse engineers pas laat in de avond de nieuwe brug gingen slaan over het kanaal.

Roy R. Coleman maakte deel uit van 2nd Platoon, B Company, 33rd Armored Engineer Battalion en had als taak om tijdens de aanval samen met zijn maten de booby traps en mijnen te verwijderen die de aanval ernstig vertraagden. De engineers opereerden samen met de infanteristen.

Het platoon werd opgeroepen om bij kaart coördinaat 695230 de mijnen te ruimen. Langs en op de hoofdweg Deurne – Venray lagen over een lengte een paar Kilometer mijnenveldjes, maar ook daartussen lag het terrein bezaaid met mijnen en boobytraps. Deze mijnen Deze mijnenvelden bestonden uit een zowel Anti-tank als Anti-personeel mijnen van types Riegelmine 43 en S-mine. Op het kaartje zijn de mijnenveldjes te zien als blokjes en de rode lijn daaromheen markeert het verdachte gebied.


Roy werd tijdens zijn werk dodelijk getroffen door scherven van een exploderende anti-personeel mijn.

graf   

*_Coleman, Pfc. Roy R._* (15015599) Ohio
Place of enlistment: FT HAYES COLUMBUS OHIO
Date: 9-12-1940
Branch; Infantry
Year of birth: 1922
Height: 70 in
Education: 2 years of highschool
MOS code: 521 (Basic)
Unit: 33rd Armored Engineer Bat., 7th Armored div., Company B
Roy R Coleman’s last known residence is at Franklin County, Ohio.
KIA 16 oktober 1944, omgeving Deurne
Awards: Purple Heart

 

morning report    

Rinus van Otterdijk
Met dank aan:
Anne Beuving
Werner van Osch
Hans van Toer

    Volgende evenement

    Hell on Wheels
    Datum: 23-25 juni 2017
    Locatie: Zutendaal (B)
    © Lucky Seventh , ICT team.