Verslag Onderduikersrit

Verslag van de 5 mei herdenking in 2013 door Lucky Seventh

Door Rinus van Otterdijk, Foto’s Kees Stravers.

Dit jaar staat de herdenking van onze bevrijding voor ons in het teken van onderduikers.
Piet Moors heeft Gerard Geboers uitgenodigd om met ons de bevrijding te herdenken.

1

Gerard is de schrijver van het boek “Zij woonden een jaar in een bos”, het verhaal van een groep onderduikers uit Den Haag die hun toevlucht hadden gezocht in onze regio. Hij zal ons rondleiden langs de plaatsen die in zijn boek een rol spelen.

Vanaf 10 uur komen de deelnemers samen aan de Waardjesweg en staat de koffie al klaar.

Net voor half 11 is iedereen aanwezig en geeft Gerard Geboers een uiteenzetting van wat ons vandaag te wachten staat. Daarna zoeken de ongeveer 30 deelnemers een plaats in de 10 voertuigen die langs de weg staan opgesteld. Met Ruud Moors en Gerard Geboers in de Jeep voorop rijdt de colonne Asten binnen, langs het klooster richting Cosmosplein voor de 1e stop.

2

Hier staat tante Fien al klaar, met haar 84 jaar een van de laatste ooggetuigen van die periode. Zij heeft altijd contact onderhouden met diverse onderduikers en kan dus uit eerste hand vertellen over deze mensen. En dat doet ze dan ook zeer boeiend.

Dan gaat de reis verder langs het kasteel dat in 1944 werd vernield, richting Heusden, naar het destijds ouderlijk huis van Geboers.

3

Hier vertelt tante Fien verder over de hulp aan de onderduikers, maar ook over de Duitsers die voedsel opeisten. We nemen afscheid van tante Fien en rijden naar de huidige golfbaan bij Heusden.

4

We stoppen vlak bij de resten van een Duits wehrmachthuisje waarover Gerard ook het een en ander weet te vertellen en de relatie met het 1e onderduikerskamp “Hoogenbergen” dat hier vlakbij was gelegen.

Dan voert de rit langs de boerderijen die een rol speelden bij de verzorging van de onderduikers in Heusden en stoppen we bij de huidige visvijver die ver na de oorlog werd gegraven op de plek waar in 1943 zich het 1e onderduikerkamp bevond.

5

Dan verlaten we Heusden en rijden verder via Someren-Heide, waar we een koffie stop houden, naar Someren.

Hier staat Marietje Kruijf ons al op te wachten en ook Sjeng Hoeben komt op de fiets hier naar toe. Marietje en Sjeng hebben Gerard geholpen met informatie voor zijn boek.

6

Marietje beschrijft voor ons de situatie tijdens de bevrijding van deze plek, zij werd toen als 13 jarig meisje zeer ernstig gewond door een granaatinslag en afgevoerd naar het militaire Britse hospitaal in Geldrop. In dit hospitaal werd ook Martien Klaus binnengebracht, hij was toen 7 jaar en was zwaargewond geraakt bij een granaatinslag in Ommel. Martien heeft met Jan Berkers de hele rit meegereden en het was echt indrukwekkend hoe Martien en Marietje hun ervaringen over het hospitaal weer ophaalden.

7

We nemen hier weer afscheid en Marietje gaf ons complimenten voor de inzet en de originele uitstraling van onze groep.

Nu gaat de rit naar het onderduikerkamp “Dennenlust” op de Moorsel in Lierop, dit ligt diep in de bossen verscholen en we moeten hiervoor nog een half uurtje lopen.

8

We zien hier de restanten van de cementen keukenvloer met een in stenen oventje op de plek waar in 1944 de strohut stond.

9

Gerard geeft hier ook weer uitleg en we leggen hier een bloemetje.

10

Verder gaat de reis via het gehuchtje Moorsel naar Lierop, waar we stoppen bij het monument van Frank Doucette, een boordschutter van een Amerikaanse B-17 die ook zat ondergedoken bij deze groep. Frank sneuvelde op 19 september 1944 bij een verzetsactie. Ook hier leggen we een bloemetje.

11

We lopen nog even naar het kerkhof waar Frank Doucette begraven heeft gelegen tot zijn familie hem liet herbegraven in de US.

Dit was het einde van onze 5 mei rit en we verlaten Lierop om nog even na te gaan praten bij Jan Berkers in zijn privé museumpje onder het genot van koffie en frisdrank/bier.

12

Ik mag wel zeggen dat dit een zeer geslaagde dag was, met de zeer gedetailleerde verhalen van Gerard Geboers over een onderwerp wat bij velen nog niet erg bekend is. Maar ook de ontmoetingen met de mensen die het nog echt hebben beleefd waren uniek.

Als je meer wil weten over dit onderwerp kan ik het boek “Zij woonden een jaar in en bos” van Gerard Geboers aanbevelen, het is o.a. te koop bij boekhandel Berkers in Deurne of bij de schrijver.

Iedereen die hieraan heeft meegewerkt hartelijk dank voor deze indrukwekkende dag.

Speciaal wil ik Gerard Geboers bedanken voor de interessante uitleg bij een geweldige tour langs historische plaatsen met onverwachte ontmoetingen.

    © Lucky Seventh , ICT team.