Asperges in de Peel
Door Kees Stravers 2010 – 2011
Het bleek dat het niet een betonblok naast de weg was, maar dat het een blok was wat er onder door liep. Aan de andere kant was het andere eind van dit blok te vinden.
We kwamen tot de conclusie dat dit een fundering van een zogeheten wegversperring met asperges geweest moet zijn. Asperges waren schuin in een zware fundering gestoken stalen H-balken die de doorgang van voertuigen onmogelijk moest maken.
Dit is een foto van een dergelijke wegversperring in Amersfoort.Volgens de overlevering waren bij sommige asperge opstellingen de stalen balken verwijderbaar.
Dit is een asperges versperring in de Grebbelinie waarbij de balken verwijderd zijn.
Als je het beton wat we gevonden hebben van dichtbij bekijkt, dan zie je dat het er toch wel op lijkt. De vraag is alleen, zijn de balken hier weg gezaagd of waren ze, zoals ooggetuigen uit Asten zeggen, wel degelijk verwijderbaar? We weten het niet. Als je het blok aan de zijkant bekijkt, dan zie je dit. Er zit een rond gat in, vrijwel onderaan. Zou dit iets te maken hebben met een verwijder mechanisme?
We hebben ook even onder het blok gegraven, en dan zie je twee ronde stalen poten, waar het blok op staat. Het is dezelfde fundering die je onder bunkers aantreft. Dus dit betonblok was niet omver te rijden of te verwijderen. Daarom zal er wel gewoon overheen geasfalteerd zijn.
Wie kan ons meer vertellen over deze wegversperring? Graag een mailtje aan info at luckyseventh.nl
Vervolg:
Het Asperges in de Peel verhaal stond nog niet op de website, of we hadden al een antwoord, en natuurlijk van onze eigen Rinus! We hadden kunnen weten dat hij het wist. Hij is voor ons meteen met zijn camera op pad gegaan en heeft een aantal mooie foto’s over dit onderwerp geschoten.
Dit is de straat De Visser in het centrum van Deurne. De aspergeversperring in deze straat is door de gemeente goed behouden en opgenomen in het straatbeeld. Vroeger hadden alle toegangswegen naar de Markt deze blokkade. Je ziet dat hij er aan de zijkanten precies hetzelfde uit ziet als de versperring die we in de weg tussen Asten en Meijel hebben gevonden.
Dit is zo’n zelfde aspergeversperring in volle glorie. Vlakbij de gemeente Mill lag de spoorbrug door de Peel-Raam stelling waar op 10 mei de Duitsers met een pantsertrein doorgebroken zijn. Dit punt is nu een monument en het is hersteld naar de situatie hoe het toen was. Je kan hier mooi zien hoe de aspergeversperringen vroeger werkten.
Dit is een van de asperges van dichtbij bekeken. We kijken tegen de onderkant aan. Het stuk wat je aan de zijkant ziet uitsteken was een klep. Deze kon met een kabel worden dicht geklapt. Het werkte net als een weerhaak. Je liet de asperge in zijn gat vallen en de klep viel naar opzij zoals je hier ziet. Daarna was de asperge niet meer uit het gat te tillen.
Door de buis die je hier ziet aan de zijkant van de asperge liep een kabel. Je ziet het uiteinde nog hangen. Alleen als je aan die kabel trok ging de klep omhoog en kon je de asperge weer weg halen. Was het nood en moest de asperge permanent in de blokkade blijven, dan knipten ze de kabel door en was het onmogelijk hem nog te verwijderen.
De klep had een veer aan de binnenkant, zodat zijn ruststand uitgeklapt was. Je moest hard aan de kabel trekken om hem naar binnen te krijgen.
Dit is een totaalplaatje van de hele constructie.
Dus de getuige die zeker wist dat de versperring bij Asten weg te halen was had groot gelijk!